A Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola kiskórusának vezetője Dukits Dalma tanárnő aki Kulcsárné Mátyás Bea tanárnő segítségével végzi kiemelkedő munkáját!

Dukits Dalma:

1976-ban születtem Kaposváron, de egész életem, - családom, három gyermekem és férjem által is - Pécshez kötődik. 

Gyermekkoromtól kezdve rendkívül meghatározó volt életemben a zene szerepe, iskoláim megválasztásánál is ez volt a legfőbb szempont. Szerencsémre, tanulmányaim során sok fantasztikus mesterem volt, akiknek szívből köszönöm, hogy szeretetükkel és szakmai hozzáértésükkel, irányításukkal erősítették bennem a zenébe vetett hitemet és segítettek az utamon.

A Liszt Ferenc Zeneiskolában Dobos Lászlóné, Ilka néni „szárnyai alatt” nőttem fel, majd a Kodály Zoltán Gimnázium ének-zene tagozatán folytattam tanulmányaimat. Kertész Attila tanár úr kórusában társaimmal együtt, életre szóló élményekkel és nagyon fontos útravalóval gazdagodtam. A Bartók Béla Leánykarral egész Európát bejártuk, a legrangosabb kórusversenyeken tapasztalhattuk meg a sokszor nehéz és fárasztó, ám igen magas szintű szakmai munka eredményeként a sok-sok sikert, amivel iskolánk és városunk hírnevét öregbítettük.

A gimnázium elvégzése után a Pécsi Tudományegyetem Ének-zene, karvezetés szakára nyertem felvételt, ahol prof. dr. Lakner Tamás fantasztikus módszertan óráin tanultam meg tanítani, Tillai Aurél tanár úr útmutatásával pedig kórust irányítani, illetve vezényelni.

Apagyi Mária tanárnő révén a tanítást már az egyetem alatt kipróbálhattam, az általa és Lantos Ferenc által vezetett Művészeti Szabadiskolában, ahol megtanultam a komplex művészeti nevelés elméletét, gyakorlatát, és az improvizáció tanítását, amelyet azóta is igyekszem a munkám során alkalmazni.

Az egyetemen a karvezetés mellett magánénekből is diplomáztam, Jani Gabriella és Bukszár Márta tanárnők irányításával, akiktől a tanult művek rendkívül alapos elemzését, megértését és hiteles előadását, valamint a hangképzés elméletét és hangegészségtani ismereteket tanultam.

Diplomamunkámat kórushangképzés témában írtam.

A tanítás mellett mindig is érdekelt a zene gyógyításban, lelki egészségben betöltött szerepe, főleg a gyermekek megsegítése, ezért 2009-ben elvégeztem a Művészetterápia szakot, melyet a Pécsi Orvostudományi Egyetem és a PTE Művészeti kara közösen indított.

2011 óta a tanítás mellett rendszeresen vezetek művészetterápiás gyermekcsoportokat a MOL Gyermekgyógyító Program keretein belül, és a tanítási módszereimben is alkalmazom a terápiás szemléletű gyakorlatokat a zene mélyebb átélésének, megértésének megtapasztaltatása céljából.

2016-tól tanítok a Mátyás Király utcai Általános Iskolában, ahol nagy örömömre a kicsinyek kórusát vezethetem, és ahol Módos Anita kolléganőmmel mindenben együttműködve, egymás munkáját segítve mindent megteszünk azért, hogy az ide járó gyermekek jól érezzék magukat, fejlődjenek érzelmileg és szakmai tudásban egyaránt, és rengeteg meghatározó zenei élménnyel gazdagodjanak az itt eltöltött évek során.