A Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola ének-zene tagozata

Az 1954-ban elindult ének-zene tagozat 1964-es integrálása a Mátyás Király Utcai Általános Iskolába figyelemre méltó eredményekkel járt. Pécs gyermekkórus-élete fellendült, a pécsi értelmiség felismerte, hogy a kulturáltság, műveltség megszerzésének, művelésének, megőrzésének alapja a zene, ezért gyermekeiket ének-zene tagozatos iskolába íratták. Az iskolában a tagozatvezető tanár Péczely Lászlóné lett, aki az 1. sz. gyakorlóiskolában a tagozat alapításában vállalt úttörő szerepet, a nagykórus vezetését Szesztay Zsolt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára végezte, további alapító tagok Pálvölgyi Józsefné, Molnárné Szegő Anna, Bedő Anna, valamint Nagy Zsuzsanna voltak.

Kodály Zoltán 1964-es látogatása alkalmával buzdította, tanácsokkal látta el a zenepedagógusokat. Ekkoriban külföldön nagy érdeklődéssel figyelték a Kodálykoncepció kibontakozását. Japánok, finnek, angolok és németek látogatták meg az intézményt, nézték végig – sokszor olyan számban, hogy alig fértek el a teremben – a bemutató órákat.

A nagykórus vezetését Pálvölgyi Józsefné kapta meg az 1972-73-as tanévtől, míg a Kicsinyek Kórusának irányítása Molnárné Szegő Anna feladata lett.

Pálvölgyi Józsefné 1976-ban elment az iskolából, a vezetőség felkérte Izsófyné Megyesi Katalint, aki 1975 ősze óta jelentős énektanári tevékenységet végzett a zenetagozaton, hogy vállalja el a nagykórus irányítását. Ő úgy döntött, hogy a Pécsi Kamarakórusban látott mintát követve – ahol Dobos László és Tillai Aurél együtt látták el a karnagyi teendőket – Molnárné Szegő Anna segítségét kéri e feladathoz. 1977-től ketten irányították a nagykórus munkáját, befektetett energiájuk, kitartásuk eredményét díjak, szereplési meghívások, bemutatókra való felkérések is bizonyítják.

A Kicsinyek Kórusának irányítását 1978-ban Vargháné Törtely Zsuzsanna vállalta el. 1985-ben a nagykórus vezetői úgy érezték, hogy szükséges fiatal, frissen végzett kollégák bevonása a kórus munkájába. Ezért először Molnárné Szegő Anna adta át helyét Vajda Ildikónak – aki ez évben érkezett az iskolába –, de 1993-ig jelen maradt a zenetagozat osztályaiban, osztályfőnökséget vállalt, segítette a kórusok munkáját, valamint gyakornok tanárokat avatott be a zeneoktatás szépségeibe.

Kunváriné Okos Ilona 1988-ban érkezett a Mátyás Király Utcai Általános Iskolába, ahol azonnal átvette a nagykórus irányítását Vajda Ildikótól.

Töretlenül haladt tovább az elődök által megkezdett úton, a minősítő hangversenyekről, fesztiválokról Arany oklevéllel, I. díjjal, Summa Cum Laude minősítéssel tért vissza. 1998-ban a távozó Izsófyné Megyesi Katalin helyére ifjú tehetségként Módos Anita érkezett, aki több kórusúton, fellépésen segítette a nagykórus munkáját. 1999-ben került iskolánkba Pollák Judit, s 2005-től átvette a Kicsinyek Kórusának vezetését Vargháné Törtely Zsuzsától. Vezetésével a Kiskórus sokfelé fellépett, énekelt óvodákban, nyugdíjas otthonokban, rendszeresen hívták a város karácsonyi rendezvényeire. 2007 decemberében Szalai Zsuzsanna lett a Kiskórus karnagya, és mindjárt a soron következő, 2008-as "Éneklő Ifjúság" hangversenyen Arany oklevelet szerzett énekkarával. Utána Balogh Mónika vette át a kiskórus vezetését, majd Pollák Judit tért vissza a kórus élére. 2012–től Fenyvesiné Bolla Smiljanával közösen irányították a kiskórus életét. Kunváriné Okos Ilona nyugdíjba vonulásával 2015. szeptemberétől Módos Anita vette át a Nagykórus vezetését Pollák Judit távozása után 2016 szeptemberében Dukits Dalma állt a Kiskórus élére.

Az ének tagozaton folyó munka a kezdetektől igen eredményes. Igyekszünk méltóak lenni elődeink munkájához és iskolánk jóhírét megőrizni. Az egykori fialat tehetséges tanítványok. ma sikeres felnőttek, s gyermekeiknek is átadják a zenei tudás nagyszerűségét. Ők saját életükben tapasztalhatták meg Kodály Zoltán szavainak jelentőségét:

Utóvégre lehet élni zene nélkül is. Sivatagon át is vezet út. De mi, akik azon fáradozunk, hogy minden gyermek kezébe kapja a jó zene kulcsát, s vele a rossz zene elleni talizmánt, azt akarjuk, ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.

Kóruseredmények az iskola nagykórusával 

Hazai sikerek:

Az évente megrendezendő pécsi kórusversenyeken minden évben a legjobb ARANY minősítést, valamint több alkalommal „az Év Kórusa” díjat kaptuk /Pécs, 1982-2009 között/ Zenetagozatos kórusversenyeken „Kiemelt nívódíjjal” jutalmazták a kórust /Budapest 2000 és 2002/ Zalaegerszeg, I, II, I, díj, három alkalommal

Nemzetközi sikerek:

Belgium, Neerpelt I. I. II. helyezés (2010) Olaszország, Arezzo IV. hely Fesztiválok: Portuglia /Porto/, Olaszország, /Montefoscoli/, Ausztria /Graz/, Németország /Herxheim, Karlsruhe/, Litvánia /Vilnius/

Kóruskapcsolatok:

Finnország, Németország, Lengyelország, Dánia, Szlovákia, Románia, Németország, Olaszország, Szerbia.

A Nagykórus aktív résztvevője Pécs zenei életének.

A Pécsi Szimfonikus Zenekarral együtt énekeltük a következő műveket: 

  • S. Bach: Máté Passió 
  • Britten: Háborús Requiem, 
  • Mahler: IV. szimfónia 
  • Carl Orff: Carmina Burana

Operák gyermek szereplői voltak a Nagykórus tagjai a Pécsi Nemzeti Színházban:

  • Mascagni: Parasztbecsület 
  • Leoncavallo: Bajazzók 
  • Puccini: Tosca 
  • Puccini: Bohémélet

Szereplések és eredmények 2015-től:

 A kórusutazások és szereplések mindig nagy vonzerőt jelentettek az ének tagozat iránt. Az elmúlt években olyan nagyszabású programokhoz csatlakoztunk, mint pl. a Ghymes együttes adventi koncertje (2018), az Adventi dallamok jótékonysági gálakoncert keretein belül Caramellel és a Virtuózok tehetségkutató műsor nyertesivel álltunk egy színpadon (2018), a SHIFF Nemzetközi Filmfesztivál felkérésére Pécs és környékének 10 iskolájából mintegy fél ezer gyermek részvételével flashmobot adtunk elő (2018) ). A rendezvényen élőben énekelt a Pécsi Nemzeti Színház művésze Götz Attila. A koreográfiát Markó Éva táncművész készítette és tanította be. Iskolánk nagykórusa 2018-ban elnyerte az Év kórusa kitüntető címet.

Szervezőként a világ legnagyobb gyermekkórusát állítottuk színpadra az Egységszív alapítvánnyal, a Sri Chinmoy emlékére szervezett Békekoncerten (2019),  Immár második alkalommal kaptunk felkérést a Balásy Szabolcs szervezésében megrendezésre kerülő nagyszabású kóruskoncerten való szereplésre, az ún. KórusJamre, egyedüli pécsi gyermekkórusként. A tagozat töretlen népszerűségét a koncertek mellett a kórusutak is segítik. Csak az utóbbi években jártunk Kassán, Vajdaságban, Sopronban, Bécsben, Kassán és Veronában. A Veronai Aréna kórusával szoros kapcsolatot ápolunk azóta is.  A kórusmuzsika diákjaink zenei és tanulási képességeit, személyiségét egyaránt fejleszti és értékes emlékekkel gazdagítja őket.